Friday, February 28, 2014

Bertunang -- Tunang -- Pertunangan --





Alhamdulillah....syukur...

15/2/2014 tarikh keramat aku sebabnye, tu lah hari aku bertunang... dulu cakap xnak tunang2 ni....tp terasa mcm kosong je relationship yg dah terjalin ni...rare gile ayat....mane x nye 7 taon dah... jumpe time diploma... Poyo !!!!

ni nak story siket mcm mn aku leyh tejebak nk betunang ni.... panas hati weiyh tgk memembe keliling, kekaseh gelap, ex ex, sume da btunang, ade yg da kawen, & da nak dpt baby da pon... so hati ni membuak2 lah nak go to next step... haa nampak skiping aku kejap....

Sebenanye xdepon plan2 ngan miss Isya tu yang kitorng ni nak bertunang.... start mase 17/1/2014... mase tu aku dok jumpe mak aku kat dlm bilik dye.... menyatakan hasrat yang terpendam... then mak aku on... malam tu jugak aku msg Miss Isya ckp perkara yang same... haa amik kelam kabut memaseng wat ape yg patot.. 18/1/2014 befday dye so tu r kejutan yang aku sempat buat utk dye...


hui buat preparation tp aku gelabah lebeyh...tunang je kot...bhahahaha....mg kompom memembe gelak sakan tgk aku.... so da deal ngan family, dyeorg nak ade kan hantaran... maka teradilah hantaran merah hijau....

Tapi, ade syoknye ini kali punye suprise aku bg kat dye... aku sent 1 email kasik Adibah Noor minx dye call kan Miss Isya utk wish kan hari pertunangan tu.. Dalam segment Terkejut Tak di Suria FM..... kau maen suka Miss Isya time tu... aku pon hepi... tp kelakarnye, nah family aku & family dye pon denga radio time tu.... kikiki malu kau jah..... tp xpe asal dye hepi sudah... ni aku ade rakam ---->>


video

wokeyhlah....malas nk banyak ckp...nk cr duet kawen je ni.... sesape ade job lelebeyh bagitau lah yerk...haaa?? bile langsungnye?? kahkah...xkan nye aku bagitau... tunggu je r kad sampai ye dak??

terlalu blink blink....sori...hehehe

Friday, December 20, 2013

Along & Bongsu

Salam...


Aku da idea nk tulis pe....so nak bace, teruskan niat anda walopon korang akan menyesal nanti....Along n Bongsu...kompom korang tawu masalah dyeorg ni....pada aku dyeorg ni xde masalah tp banyak mnimbulkan masalah kat adek badek yang laen....entry ni bukan aku tulis nk ckp mak bapak aku xadil....tp ni  ape yg aku rase basic thing yg happen pade sume org dlm muke bumi ni...majority...xsemua lah...



Aku anak ke3...abg aku mninggal mase umo 17taon sebab athma...time tu aku umo 15taon...mase arwah abg aku mninggal, aku dok je sebelah jenazah...kenang kan lpas ni sume aku kene ngadap sorg...ye r time dye ade, aku ngan dye ngadap sesame kalau kene marah ngan mak aku atau bapak aku....yup kitorg sgt2 close....sampaikan sedara mara semua pelik je tgk adek bradek boleh bebual mcm kawan2....

Cari mata lelaki xde pulak...yang ni pon boleh :)

So kakak aku yang sulong...the only 1 anak pompuan mak bapak aku....so korg tau lah die anak kesayangan siape...ye ark....kikiki...mak aku sgt rapat ngan dye...ye r tu je r kawan bebual nye....tp pe yg aku xpuas ati, kekadang tu akak aku ni wat salah, mak aku diamkan aje...boleh ketawa2 tp klu aku yang wat...hmmmm xtawu nk ckp....

Adik aku yang bongsu memandangkan adek badek aku 4 org je....so adek aku ni bapak aku mmg cukop syg....termasoklah mak aku...pantang aku minx tolong siket...dye ngadu je kat parents aku...siaplah aku....

Rumah aku ni ade rutin2 harian yang kene follow...yup parents aku aja aku n adek badek yg laen supaya bedisiplin....so ade tugas2 yang diberi utk terator kan keje kat rumah...t8 note, xde erti keje pompuan keje lelaki....so menjak aku da keje ni, adek aku da keje...mak aku ade penat siket kat umah sebab mak aku ni babysitter...so belah malam aku nk dye rehat...aku amik kije lipat kaen & gosok baju...gosok baju merangkumi sume baju ahli keluarga aku...

Rutin harian rumah aku yang xkan pernah miss:-


  1. sapu n simbah aer kat branda rumah (kasik berseh sampai boleh baring)
  2. kemas bilik tidor mcm ade org nk bertandang kat rumah
  3. sapu & mop rumah
  4. basoh & sidai kain
  5. lipat & iron kaen
  6. last sekali bende2 remeh lah mcm masak air, cuci pinggan (jgn ade pinggan sebelom tido malam
So tu kije2 yg ptot dibuat kat rumah ni....nk tau ape adek aku buat??? xde ape....ape akak aku buat??? xde ape....aku? nombor 2 & 5...penah lah aku minx tolong adek aku kemas bilik, dpat r 2 hari pastu abes panas telinga aku ni kene bebel....minx tolong pulak lipat kain hari2...gudbye r jawapannye....tp pe yg aku xpuas ati sgt tu bile parents aku xnmpk semua tu...terase r bile nmpk mcm mak aku ni nak 2 anak kesayangan dye ni rehat...

TAPI.....kene igt...untungnye pulak jadi anak pertegahan ni tau....ok sedikit sebanyak kite belajar untuk buat kerja2 rumah ni...so sekaarang ni aku xde rase kekok kalau tinggal kat rumah tu sensorg and sattlekan semua kerja...jadi parents aku balik dr berjalan ke, xde lah dyeorg tambah letih tgk banyak kerja2 rumah yang kene sattle....selain tuh, sbab berkat kesabaran yang diajar secara xdirect dr parents kite tuh, rezki masyaAllah...xpernah putos....ape yang aku dpt rase bile pergi rumah org yang beselerak siket, da mule rimas so ende tu siket banyak dpt guide aku untuk sentiase nampak kemas...

1 nasehat aku kat sesape yang pernah rase situasi ni...jangan pikirkan bende negatif sgt padahal entry aku ni pon start membebel dgn bende negatif xsudah...kikikiki....think forward and positive...serius...bile disuroh ini disuroh itu rase mcm xadil je tp bile buang perasaan negatif tu & ganti dengan yg positif..pe kite rase?? kite akan rase kite ni harapan keluarga, kalu kite xde, susah nnt...lagi 1, kan best dpt mnyenangkan org tue yg da lame penat besar kan kite....

Mak ayah bukan nak bagi2 kan kasih sayang cume dyeorg terleka & x perasan bende2 tu jadi sebenanye...tunggu kite jadi parents pulak...maybe bende yang same kite buat...so jangan salahkan orang tue kite...kesian dyeorg..nnt disoal pulak di alam barzakh...halalkan je...kalau xkerana penat lelah dyeorg, xdenye kite hidup aman cukop makan pakai sume sampai sekarang...sampai kite boleh hidup sendiri....abaikan adek badek yang laen kalau dyeorg dpt perhatian lebeyh...kite pon dapat pe...kalau xdpt, xkannye bile ade pape, mak ayah kite suroh kite, refer kat kite...betol x...cume perhatian yang kite dapat ni dengan cara yang berbeza....cukop lah tuh...cube pikir yang xade mak ayah...macam mane agaknye...



Ok r panjang sgt da...tengkok rase mcm nk pack besi kasik tegak balik....peace 



 p/s : Jangan lupe doakan mak ayah kite lepas solat k 

cool weiyh......

salam semua....

hari ni hari sabtu...nk cuti...rupanya bos aku da cuti dulu....huh...cool je dudok dlm office yg mcm freezer ni...hmm senanye mate da penat ngadap pc yg st besa ni....tp bosan yang melanda xde keje, pe lg yg aku leyh buat...any idea???

da r xde keje, bukak blog.....pon xtawu nk tulis ape...any idea???

bancoh kopi da 2x...makan x r...gilew kaw...gemok r aku ni....mmg r aku tgh kurus n patot naekkan berat badan, tp xnk r....kiikiki so pe cr nk ilangkn bosan selain makan.... any idea????

kekadang terpikir pasal relationship tp mesti nk becakar ngan dye....kekadang best tetapi kekadang rs letih jugak....so bguraw...kekadang gurau xkene mase,,,becakar balik....mcm mn....any idea???

letihkan tgk aku ngobrol ntah hape2...da yg g bace tu knape??? any idea???

da r baek aku g kaco org...mmg feberet aku...standby uoolllssss i like sume gamba uoollsss kat facebook insta sume r...kikikiki da ade idea.....

cau cincaw !!!!!

Friday, December 13, 2013

Semakin Hari Aku Semakin Happy

Salam semua yang ada....

Sabtu je hari bosan aku kat opis ni haa...ngadap pc mcm bz giler2 punye...Sampai xtawu nk search ape lg da.... so pe lg, blog je la aku layan... bace punye bace blog org, trase nk tulis blog sendiri.... ade blog mcm xde blog je... 

So pe yg aku hepi... aku pon xtawu senanye.. tp xde r mcm dulu...mcm2 hal dtg...

1. Orang sekeliling aku sumenye supportive & aku rase sgt positif !!


Haaa dengo macam MLM gitu kaw...kikikiki.... aku ni jenis payah nk kenal org, tp bile aku da tau name je, senang aku nk merapatkan diri...so pe yg aku nk ckp aku ni TAK  FRIENDLY....kikiki.... so aku akan stay ngan kawan2 aku yg aku ade... time sekolah dulu aku sentiase ber5... so xde pe r sgt.. tp yg xbest bile aku masok diploma & degree... ade je yg nk dengki & nk buat aku tension n rase nk terajang je muke dyeowg ni... tp aku maapkan je r semua... yg penting skunk memembe aku yg laen da kire supportive da... haa lagi 1, aku br je mengaktifkan diri ni... aktif mcm mn? jg kesihatan kaw jah !!! setiap petang cr je r aku kat taman merdeka... tengah jog.. so muke2 yang ari bertandang kat situ aku da kenal... lagi 1 lagi 1....aku mengaktifkan diri dalam kelab Gen2... GTOC... G2C... GMC.... maklomlah pakai gen2 xkan nk join kelab Kancil plak ark....
ni time melepak berbual kosong & share pape yg patot

2. Rezeki mencurah-curah.

Bukan kate aku nk belagak nk menunjuk-nunjuk. Tp pe yang aku rase sekarang ni, duit yang aku dapat tiap2 bulan da tolak tu da tolak ni, masih ade baki yang memberangsangkan. bukan 300 400 tp 2 3 kali ganda dari tuh lebihnye. mungkin aku tengah diuji... xpe.... dapatlah aku bagi mak ayah aku lebih siket dari biase... dapat lah aku hidupkan roadtax bapak aku dengan cara x rela....kikiki xde r, mesti la rela...

3. Bakal ade perubahan drastik tahun 2014.

berubah camne? mesti lagi hensem...kikiki....Manager aku ngan aku mmg kamcing walopon die ni bangsa cina. tapi banyak lah jugak die aja aku untuk plan baik2 untuk hidup yang mendatang. org kate 

" kita merancang tuhan yang menentukan"

betol tu tapi pe yangkite kene terapkan dalam hati kite ni USAHA... xde usaha, sume serah pada takdir, da silap da. merancang bukan merancang pe pon, da bunyik mcm merancang nak ade anak je, merancang pe yang patot kite wat taon depan. lead time utk capai satu2 target.  and maybe anak pak ajid n kak nomi ni akan kawin...kikikiki jantan miang!

huih jarang korg tengok lelaki maskulin mcm aku ni membebel kat blog kan... tp apekan daya, ni je r yang aku mampu buat lepas usha2 barang kete, survey kat tenet rumah2 murah area jb ni yang mmg cukoooop murah, tgk movie, tgk race, cara2 & tips2 usha awek, produk yang boleyh panjangkan hmmmmm panjangkan hayat batri kereta.......

*aku minat la ngan preve tp target aku rumah je r sekarang ni..


Friday, September 6, 2013

Panduan Beli Cincin Tunang / Kahwin Untuk Lelaki

salam,

Lama beno tinggalkan blog ni... Rasenye bukan setakat berabok tapi da besarang siap ade telor lelabah tu lagi... Bukan ape, dulu mmg xde mase tapi sekarang, rasanya ni lah satu satunye care hilangkan bosan kat opis... Choii ckp aku makan gaji buta !!! Sebenarnya hari sabtu aku kene keje (salesman keje hari sabtu nak jumpe client celah mana)..

Mukadimah yang sangat menusuk kalbu... Tak cukop panjang sebenarnya tuh...

Berbalik pada tajuk utama... Tak kesah lah brader nak belikan untuk sape pon... Yang penting biar lah tahu serba siket pasal emas... Takdelah buta2 je kene game ngan tokey kedai emas tu... Aku dulu pon xtau 1 hape pon pasal emas... Lalu kedai emas pon xnk pandang... Pade aku ntah hape2, cincen bodo macam tuh jerk harga = sport rim kete aku... Bile si dia da tanye bile nak masok minang, hambek kau gelabah x ingat....



First sekali, try tanye2 tokey kedai tentang harga market sekarang, tengah naik ke tengah turon...Harga Semasa... Klu xpercaya tokeyh kedai, pegi tanye makcik2 yang gelang dye nah sampai siku.. Bukan kate expert pasal harga, siap dye bagi korang analisa harga lagi nanti... Sekarang ni aku rase harga emas ade naik siket lah ----RM150.00++ / 1Gram----.... Tunggu turon siket er...

2ndly....Please avoid kedai2 yang ade name ni.... Macam awek aku die kate kalau nak beli emas, die ade tempat.. Harga boleh kawtim... Choice pon banyak... Kesimpulanya, nak pegi survey sekali pon, pergi dengan orang yang selalu jual beli emas... Sebab diorang ni mesti lagi tahu mane tempat2 yang banyak choice and harga berpatutan...

ketiga.... Pileh nak emas putih atau emas kuning... Emas putih ni memang kaum hawa suka ... Tp kite ni yang paleng xsuka... Dedai woo harga... Tapi kene ingat, emas putih tolak xde harge ok... (Macamlah bini kite nnt nk gadai cincen kawen ye idok)... 

ke4... Ambil tahu tentang basic emas ni....

---> White Gold ade 3 nombor dlm cincen tu mcm no kod... 455 / 525 / 725 ... no ni quantity emas kat cincen tu... 455 maknenye 45.5% je emas... yang lebeyh tu stainless steel...

---> Yellow Gold biasenye 835 & 916 je lah yang aku tau... 916 ni biase orang pakai sebab 916 xboleyh ade mate..berlian...biji atas tu.... sebab die terlalu lembut susah nak bentuk... biase yang ade mate tu 835....

---> Diamond...Pon nak kene tau.. ade diamond betul & Zirkon... bukan Zitron, tu handphone... ZIRKON... Ni man-made punye... Due2 ade Pro&Cons die... Kalau Diamond asli ni biasenye kat cincen tu kecik je matanya... kalau nk besa, kene keje siang malam lah korang... Tapi sekarang ramai yang pileh Zirkon sebabnya design dye lawa2, batunye tu besa2, harga pon lebeyh murah.... kan da bepanton... serius murah... besa2 dye pon boleyh dapat RM500 kebawah... cer yang asli, besa semot pon mau Rm500...



tu je yang aku leyh kongsi pasal emas ni... amik2 tau siket yerk... lagipon bagus jugak tambah ilmu.. xkan semua nak org buat orang pileyh... laen rase die mase kite bagi kat orang yg tersayang tu...

1 nasihat, jangan terlalu ikotkan ape yang Si dia nak sebab kite kene tgk mampuS ke x dgn harga yang die mintak tu... Lagipon kite sedia maklom yang perempuan nafsunya ade 9.... lagi 1, Diamond ni sahabat sejati die sebb memang lumrah alam Perempuan suka berhias.... alah untuk sape, untuk korg jugak...


ok Selamat Pengantin Baru bro...

iklan kan org punye tanpa berbayar

Monday, January 3, 2011

yeah.....sudah mule semester baru.............!!! :(

Sesiapa yg tidak memindahkan perkhidmatan mereka dalam masa terdekat,,,lesen mereka akan ditarek!!!!!


huh,,,,dok segamat mcm ni r...tv3 je aku layan....brite pon aku tgk.....sengal ubi....dr 31.12 aku da kesini...bile tanye yg laen sume kate ari ahad baru balek segamat....damn korg....ckp aku semangat nk jumpe segamat...hoi,,bukan aku nk sgt,,,masalahnye umah ni mcm mini zoo taw klu tinggal lelame....


cakap pasal umah,,,alep da ambek keputusan yg drastik utk benti...adoyai....tggl aku sensorg....emm :(...aritu kawan aku punye kawan nk dudok...tp xjd sebab denga umah ni kosong xde pape...huh papepon thankz a lot r kat azreen sebab nk jugak tolong.....then 1.1 aritu tgh sedap2 tido pipah dtg bg 2 org kawan dye...haha sengal aku xbg masok,,,bukan ape aku tgh tido,,,baru bgn mmg aku sengal2 unta sket....penat woo,,semalamnye tgh2 kbosanan ngan membe aku kat segamat tetibe tpike nk grak melaka samot new year....troz grak jgn leceyh....sekali pegi xde pape,,membe aku kat sane cakap esoknye baru ade function bunge api jadah haram sume.....mmg jadahan....lepak punye epak,,kol 4 br aku pulang ke mini zoo...haha naseb xkene saman woi time kat sane parking sebelah kete polis,,,blockig...haha polis tuh yg bodo park kat tempat aku nk park kete,,,,hahahahaha......


ahad aku teman isya g daftar n troz ke batu pahat ngan family dye g umah spupu mak dye....hehe sogan aku sume tanye aku jerk....jd bahan perhatian.....xpe famous kejap.....awini 3.1 aku g uitm tman isya ade taklimat....em dye xtawu lg jadual dye.....xpe r....esok aku ade kelas pagi,,,,huh sgt laen alep xde....idop ngan 2 org buddies yg baru masok ni aku kene sesuaikan dr....sunggoh jaoh beze time aku ngan alep...


1st. due2 x smoking
hoh tros aku kemas sgale bende yg akan timbolkan asap,,,juz wanna show some respect....segan plak aku...

2nd. 1 waktu pon dyeowg x tinggalkan...
oi!!! jgn gode aku lg....warghhhh...

3rd. kaki motor
aku ade kete kite g uitm sesame er...minyak oi.....

xpe r,,,bagos gak yg 1st n 2nd tuh...atleast aku leyh brubah gak....em dgn semangat waja yg ade dalam dr ni azam taon baru aku tuh....huh dr dulu...bdekak2 ngan membe aku sampai turon peranakan dye bcrite pasal azam....wahahaha...mane xnye,,aku dok cite pasal azam taon baru,,dye ingat aku cite azam membe kitowg tuh.....huh jaoh r ko lari cpt patah balek....agagagaga.....

stiap kali aku wat entry baru ade je yg xkene...mane selipar aku pegi....oi,,,selipar da nipes dan lawa pon mau curi ke...adoyai....eish pasni aku nak wat mcm ni r...
kalau ilang pon aku puas ati....atleast si pencuri tu curi ngan tiang2 skali....hohoh....tbe2 dpt msg dr adek aku

0127420*** : (aku asek lupe nk sep nombo dye) duet lu sampai bile nk gua pegang??? da pnat ni gua pegang jerk mandi berak tido gua pegang jerk
aku : nk pakai,,pakai dulu r sengal
0127420*** : hehe da pakai pon senanye,,msg ni pon nk tanye bile lu nk duet tuh..atleast leyh standby
aku : !@#$%^

sudah....mau kuar g mamam ngan ehehem...hehe esok ade kelas pagi,,,,ade kelas pagi....ade kelas pagi.....ade kelas pagi......

bye sume epy new year....Wish U have a great start in Jan, Marvelous Feb, Tasty March, Wonderful Apr and May, Thankful June, Friendly July, Successful Aug to Nov and sweetest end Dec. 


Tuesday, November 30, 2010

sangat penat bile dalam kete

huh....mmg penat bile dudok jerk dalam kete....aritu g amek jubah n troz balek jb smule sbb aisyah xdpt ikot aku...huh..nape r time2 camni plak kete wira dye tuh kene anta betol n dye ditugaskan supaye amek kete tu kat workshop...oi xde org laen ker...jimbet!!!!!

awini ke kl smule dgn bwak toyota...toyota ape??? toyota unser da....huh sgt larap ye minyaknye....oi amy,,,amek r kete laen toyota wish ker.....awek lu ni pe r pakai unser,,,selera org tue.....xpe r,,,pape po ade gak kenaekan yg boleyh memuatkan 7 org kat dalamnye....emmm

stay apartment...huhu cite pasal apartment,,,aku kompom tgelak klu amy da sampai sane sebab aku ckp ngan dye

aku : besa mi aprtment dye,,,bawah ade swimming pool
amy : wah,,kompom gua x g uitm,,,baek gua mandi jerk dr pg sampai ptg 
aku : (bodoh ke ape dye ni)

padahal xde pape pon...ok r besa umahnye,,,asal parents aku selesa,,,,demand tinggi jugak parents aku ni...thankz yip tunjok aku tmptnye.... ni lg 1 akak aku pon kene 

aku : everything is there,,,if u want bjimbe to kl juz t8 a taxi,,,its near u know
akak : really??? huhuk,,,cant wait
aku : (bangang,,,dye dulu pnah gak konvo,,,shah alam ngan kl kan leyh tahan jaoh...agagaga)

huhuk lantak kowg lah.....aku ni post bende ni bkan utk cite bende ni,,,juz nk ckp sparoh epy aku ilang isya xde kat kl ni...aritu je dye ikot...memembe aku sume tanye2 aku nape...bosan sebab aku xdpt jawap...yunk dtg r...huk

mun,,,aku da kat kl...maybe aku stay sampai sabtu maybe....khames ptg aku da free...ko bwak dila same amoi jumpe aku,,,aku nk cili2 mulot dyeowg....hehe.....uik,,,jgn takot,,,aku xbwak unser,,,aku pinjam kete membe aku kat sane....hehe mrase jugak kete peberet aku EK9....kompom aku benbat kete ko zam......(klu jumpe r)

huhu tgn aku da gatal.......

p/s : yg penting awak ttp ade walopon xde..huh!!!!